Diş çekimi ne zaman gerekiyor?
İleri derecede diş çürümesi, tedavi edilemeyen diş enfeksiyonu, ortodontik veya protetik işlemler için gerekli olması, travma sonrası tedavisi mümkün olamayacak şekilde kırılan dişlerin bulunması gibi çeşitli sebepler diş çekimini gerektirebilir.
Diş çekimi ne zaman gerekiyor?
Gömülü Diş çekimi
Gömülü diş, yeteri kadar alana sahip olamayan veya yanlış pozisyonda konumlanmaya çalışan ve bu sebeple de çıkamayan diş olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yirmi yaş dişlerde gözlemlense de diğer dişlerde de görülebilir.
Yirmi yaş dişleri üçüncü büyük azı dişleri olup 17-21 yaş arasında en geç süren dişlerdir. çenede yeterli yer olduğunda ve doğru pozisyonda sürdüğünde yiyeceklerin çiğnenmesinde yardımcı olurlar ancak bu tablo nüfusun çok az bir yüzdesinde gerçekleşmektedir. Geri kalan büyük çoğunlukta durum tam tersi olup genellikle çekilmesi gerekmektedir.
Yirmi yaş dişlerinin çekilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, sürebileceği alan çok yeterli olmadığından diğer dişleri sıkıştırıp çapraşıklık oluşmasına yol açmasıdır. Aşırı çapraşık dişler bakterilerin saklanabileceği alanlar oluşturarak temizlenebilmesini ve diş ipi kullanılmasını zorlaştırmaktadır.
Ayrıca çene içerisinde yeterli yer olmadığında gömülü kalarak enfeksiyon, şişlik ve ağrı oluşumuna sebep olabileceğinden çekilmesi uygun görülebilmektedir.
Apikal rezeksizyon
Diş kök ucunda meydana gelen enfeksiyon veya kistin küçük cerrahi bir operasyonla alınması işlemidir.
Kök ucu enfeksiyonları genellikle kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Dişin çekilmesi yerine kurtarılmasına yönelik yapılan konservaftif bir yaklaşımdır.